Byg din egen muskel
Superkraft: Alle dyr bruger muskler til at bevæge deres krop - også insekter. Hvis man skal lave robotter eller forstærke menneskekroppen, kan man bruge luftdrevne muskler...
Hvad får kroppen til at bevæge sig? Hvad gør at du kan se, tale og skrive? Det gør musklerne i din krop. I denne opgave skal du bygge din egen muskel og se hvad der sker!
Antal deltagere: 2
Tid:10-15 min
Formål: at undersøge, hvordan en muskel virker.
Udførsel: se videoen først, så du ved, hvordan øvelsen samles.
Følg instrukserne for at bygge din egen muskel:
- Åben indpakningen. Du skal sikre dig, at der er: en sprøjte, en strips, en lille slange, en ballon samt et muskelbånd.
- Skub ballonen ind i muskelbåndet. Dette er musklen. Det kan godt være en smule besværligt, men husk at muskelbåndet bliver bredere når du presser båndet sammen. Ballonen skal sidde så hele ballonen er dækket af muskelbåndet.
3. Indsæt den lille slange i ballonen. Sørg for at slangen kommer et godt stykke ind i ballonen.
4. Sæt en strips rundt om muskelbåndet så stribsen slutter tæt omkring slangen og ballonen.stram stripsen så hårdt som muligt(så der ikke slipper luft ud).
5. Træk stemplet ud på sprøjten og indsæt sprøjten i plastikslangen.
6. Snak med din makker om hvad der sker, når du trykker sprøjten sammen! Vil du vide mere, så tag et kig nede i faktaboksen.
7. Skil forsigtigt din muskel ad, så den er klar igen til de næste.
Billedkilde: NC State University - General Entomology - Locomotion
De horisontale muskler virker i høj grad på samme måde som forsøget. musklerne påvirker ikke vingerne direkte - som når en fugl flyver - men udvider skelettet på insektet. Det gør at nogle insekter kan have op til 1000 vingeslag sammenlignet med kolibrien der kun har 90 vingeslag i minuttet.